Zelený Špindl

10.5.2019, 10:00 hod.

Akce „Zelený Špindl“, při které budeme společně uklízet špindlerovské sjezdovky, proběhne 10. 5. 2019. A jaké další novinky šetrné k životnímu prostředí špindlerovský skiareál zavádí? 



 

Akce „Zelený Špindl“, 10. května 2019

Sraz všech milovníků hor a čisté přírody má jediný cíl: posbírat co nejvíce odpadků a pomoct krkonošské přírodě. Na prvních 100 zaregistrovaných účastníků této akce čeká zpáteční jízdenka na lanovku (využitelná na lanovce innogy line Svatý Petr - Pláň nebo na lanovce na Medvědín).

↓↓↓ Zelený Špindl 2018 ↓↓↓
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 


Třídění odpadu a „chytré odpadkové koše“

Ve spolupráci s partnerskou firmou COMPAG CZ byly všude vyměněny standardní odpadkové koše za separační boxy. Ty obsahují koše na směsný odpad, papír a plast. Každý návštěvník areálu tak může většinu odpadků, které běžně vyhazuje, vytřídit, a pomoct tak jejich dalšímu využití. Vedle nich, v místech největší koncentrace návštěvníků, dále skiareál testuje provoz takzvaných „chytrých“ odpadkových košů. Takový koš vyhozené odpadky (které je opět možné roztřídit) průběžně lisuje, takže odpad z něj zabere mnohem méně místa. Není proto nutné odpad tak často vyvážet a investovat další energii navíc. Dokonce dokáže sám upozornit na to, že je naplněný.



Inovativní řešení pro odpad z restaurací

Další novinkou, kterou v ČR zatím skoro nikde nenajdeme, je způsob likvidace zbytků jídla z restaurací a kuchyní. Od zimy 2017 najdete na dvou místech ve Špindlu (ve Svatém Petru a na Mísečkách) výkonné „žrouty“ - elektrické kompostéry - které dokážou zpracovat nejen rostlinné, ale i vedlejší živočišné produkty, tedy veškerý gastroodpad. Ten se následně nemusí nikam převážet a zlikviduje se přímo v místě jeho vzniku. Navíc se jeho množství zredukuje až o 90 procent! Princip, na němž kompostér funguje, je přitom jednoduchý: v zařízení jsou mikroorganismy, které ve vysokých teplotách a za přísunu vzduchu biohmotu velmi rychle rozkládají. Výsledkem je hutné organické hnojivo, které má další využití při pěstování nového jídla v zahradnictví. Vlastně jde o dokonalý, uzavřený koloběh surovin, po kterém nezůstává skoro žádný odpad.



Nevytříděný odpad na minimum

Koncept „nulového“ odpadu je právě tím, k čemu se Skiareál Špindlerův Mlýn snaží směřovat. V restauracích se například jednorázové nádobí používá jen zcela výjimečně. Také papírové jízdenky jsou minulostí a skipas dostanou klienti na plastové kartičce, kterou mohou využívat opakovaně.



Spolupráce s ohleduplnými dodavateli vítána

Nejde ale zdaleka pouze o práci s odpadem a předcházení jeho produkce. Nároky, které má Skiareál Špindlerův Mlýn sám na sebe a své zaměstnance, má i na své partnery. Postupně chce preferovat spolupráci s takovými dodavateli, kteří mají prokazatelně vysoký environmentální profil. To znamená, že i oni sami fungují ve všech směrech ohleduplně vůči životnímu prostředí. Obchody skiareálu proto například už několik let spolupracují se švédským výrobcem zimního oblečení, který k jeho výrobě používá pouze ekologicky šetrné suroviny, které jsou získávány ohleduplným způsobem. Takových příkladů, kterými se Skiareál Špindlerův Mlýn a jeho zaměstnanci snaží pracovat ve shodě se zásadami zeleného managementu, je celá řada. A spousta zajímavých nápadů teprve na realizaci čeká. Jako například ohleduplnější systém hospodaření s elektrickou energií a její získávání a celá řada dalších. Skiareál myslí na budoucnost, a proto se nebojí zavádět podobná opatření jako první.



Nové projekty podporuje i Eva Samková

Ve snaze udělat svoje pracovní procesy „zelenější“, spolupracují světové skiareály s řadou iniciativ. Mezi ty známější patří například ProtectOurWinters (POW) amerického snowboardisty Jeremyho Jonese. V Česku je aktivní především projekt KeepItClean, jehož podporovatelkou je i krkonošská rodačka a olympijská vítězka Eva Samková.





Kontaktujte nás

Máte - li jakékoli dotazy, neváhejte se na nás obrátit. Rádi zodpovíme všechny vaše otázky.

 

Jít na kontakty →